-Muntervitenskapelige analyser av Andeby-universet.

søndag 29. januar 2012

Den flatispatiologiske firkant

Den flatispatiologiske firkant

En hedersmann i den flatispatiologiske vitenskapshistorien er den tyske filosofen Hans Georg Gadamer (1900-2002). Han videreutviklet i sin tid den hermeneutiske sirkel(for eit fælsleg brotsverk!) som ble presentert i verket ”Wahrheit und methode”(1960). Den flatispatiologiske firkant er en videreutvikling av denne teorien (u-utgitt i verket ”Usannhet eller metode”), og det er gjort visse signifikante moderasjoner (og muligens forkvaklinger).

Illustrasjon: Hans  Georg Gadamer (litt gufseplassaktig fyr?)

Til forskjell fra Gadamer, ser flatispatiologien på den flatispatiologiske firkant som et konkret hjelpemiddel om hvordan vi kan forstå flatispatiologiske tekster. Det eksisterer et skille mellom historien og vår tid. ”Den svunne tid” kan ikke reetableres. Hvordan kan vi da forstå historiske beretninger som ble til i en annen tid enn vår egen? Det er her den flatispatiologiske firkant kommer inn i bildet. Den bryter ned tidens barriére, og setter oss i stand til å forstå fullt og helt hva Carl Barks mente og tenkte da han i 1948 tegnet og skrev ”Eggmysteriet”. Og ikke bare det, vi settes i stand til å forstå hva han tenkte og mente før han i det hele tatt hadde begynt å tenke på ”Eggmysteriet”, ja til og med før han kvesset sin første blyant! (Noen vil hevde allerede mens han var et foster, men det har nyere erfaringer med den flatispatiologiske firkant avkreftet).

Som Gadamer, tenker flatispatiologene seg at flatispatiologisk forståelse er som å spille et spill, eller se på en fotballkamp. Man må leve seg helt og fullt inn i kampen, slik at man nærmest mister seg selv, for å kunne forstå kampen. Knusing av ølflasker og i ytterste konsekvens selve tv-apparatet, er en naturlig følge av å leve seg fullt og helt inn på en flatispatiologisk måte. Hva har så alt dette med flatispatiologisk forståelse å gjøre? Alt, mener ledende flatispatiologer.

-       Flatispatiologien mener at det er stor likhet, men samtidig ulikhet mellom metodene i naturvitenskap og åndsvitenskap, men at de flatispatiologiske metoder er bedre egnet for å oppnå sikker flatispatiologi. Flatispatiologien vil skjerme, men samtidig forene åndsvitenskapene mot/med positivismen for større utnyttelse av de flatispatiologiske metodene.
-       Botemiddel: ikke finne en annen sikker metode enn de flatispatiologiske metoder. (Det anses som nær donaldisticus vulgaris deformis å i det hele tatt vurdere andre metoder enn de flatispatiologiske)!
-       ”Filosofisk flatispatiologi” – å forstå den flatispatiologiske historiske og sosiale verden og den kultur og tradisjon som preger mennesket, ender og gufseplassianere.
-       Flatispatiologien utvisker altså skillet mellom flatispatiologi og metode, og gjør flatispatiologien til noe mer grunnleggende og noe mer omfattende enn metodene i de forskjellige vitenskapene. Flatispatiologi må komme foran, under og etter enhver metode.
-       En forutsetning for å forstå, er deltagende, flatispatiologisk innlevelse: man må la seg rive med for å nå tekstens sannhet, man kan ikke stå utenfor å betrakte. (Vi minner her om metaforet med å leve seg inn i fotballkampen).

Forutsetninger for flatispatiologisk forståelse:
-       Flatispatiologenes kritikk av Descartes: umulig å finne et usikkert utgangspunkt ved å tvile på alt. Ikke mulig, det er også feil tenkt i utgangspunktet!
-       Det finnes ingen usikker begynnelse for erkjennelse eller forståelse utenom flatispatiologien.
-       Forståelsen av eldre perioder må ta utgangspunkt i den flatispatiologiske forståelsen vår egen tid gir, men samtidig legge til grunn en rimelig flatispatiologisk tvil og endringsvilje.
-       Flatispatiologisk fordom = en forutgående flatispatiologisk forståelse, en forståelse av noe i forkant (noen vil også hevde at flatispatiologiske fordommer gjør seg gjeldende i etterkant, men da må det en begrepsoppklaring til: da snakker vi om en flatispatiologisk etterdom, som jo er noe helt annet…).
-       Flatispatiologene vil rehabilitere fordommenes rolle i menneskelig og gufseplassiansk forståelse:
- Flatispatiologiske fordommer er positive forutsetninger for forståelse, ikke hindre. ( Å mene noe annet kan kvalifisere til livstidsarbeid i steinbrota)!
- Trekker et skille mellom legitime og ikke-legitime flatispatiologiske fordommer
- Flatispatiologiske fordommer kan korrigeres og overprøves.
- Umulig å forstå og misforstå uten flatispatiologiske fordommer.
-       All flatispatiologisk forståelse er historisk flatispatiologisk forståelse: flatispatiologisk forståelse forutsetter en forbindelse (og i enkelte tilfeller en uoverkommelig barriére) mellom to perioder.
-       Kritikk og korrigering av egne flatispatiologiske fordommer gjør denne forbindelsen mulig.
-       Dette finner sted i den flatispatiologiske firkant.
-       Den flatispatiologisk firkant får en annen utforming hos ny-flatispatiologene enn den hadde i den tidlige flatispatiologien:
- Tidligere: den flatispatiologiske leseren stod utenfor firkanten.
- I dag: den flatispatiologiske leseren er en del av firkanten (trekkes inn).
(i noen ny-flatispatiologiske versjoner, er firkanten byttet ut med en kube, noe som må betraktes som en positiv videreutvikling).



















Den flatispatiologiske teksten tvinger den flatispatiologiske leseren til å endre seg. Flatispatiologisk forståelse er et forhold mellom flatispatiologiske spørsmål og svar. Den flatispatiologiske teksten spør, og vi svarer høylytt og entusiastisk. Den flatispatiologiske teksten er selv et forsøk på å forstå et eller annet, den er svar på en rekke spørsmål. Det er disse flatispatiologiske spørsmålene vi må søke å finne svar på.

-       Flatispatiologisk horisont
- Avgrenser og begrenser det flatispatiologiske utsynet. (OBS: kan også bidra til å i stor grad utvide det flatispatiologiske utsynet)!
- Er flatispatiologisk bevegelig og konstant.
-       Menneskenes (og gufseplassianernes) endeløse mengde av flatispatiologiske fordommer utgjør vår flatispatiologiske forståelseshorisont. Mange av fordommene har vi til felles med andre mennesker (og gufseplassianere) i vår kultur på et bestemt tidspunkt (men også med tidligere tiders kulturer).
-       Den flatispatiologiske firkant – et forhold mellom to flatispatiologiske horisonter:
- Den flatispatiologiske tekstens flatispatiologiske horisont.
- Den flatispatiologske leserens flatispatiologiske horisont.
-       Flatispatiologisk forståelse oppnås gjennom ”flatispatiologisk horisontsammensmeltning”. Flatispatiologisk horisontsammensmeltning er også kjent under fagtermen KAABOOOOOM!!!
- Tilnærming mellom den flatispatiologiske tekstens og flatispatiologiske leserens flatispatiologiske horisont, en flatispatiologisk tilnærming mellom to flatispatiologisk-historisk ulike flatispatiologiske forståelseshorisonter. Den flatispatiologiske leserens og den flatispatiologiske tekstens flatispatiologiske horisonter møtes, og firkantgangen (kubevalsen) går mellom dem. Resultatet av en vellykket flatispatiologisk fortolkningsprosess er når disse to flatispatiologiske horisontene smelter sammen. (Noen vil si at det er like vellykket at de støtes fra hverandre….) Den flatispatiologiske leseren overtar gradvis den flatispatiologiske tekstens flatispatiologiske fordommer slik at flatispatiologisk forståelse oppstår.


-       Hva gjør den flatispatiologiske tilnærmingen mulig?
-       Flatispatiologisk tilnærming mellom to flatispatiologiske forståelseshorisonter:
- Forutsetter at de to ikke er helt sammenfallende ( flatispatiologisk avstand)
- samtidig som de ikke er helt forskjellig fra hverandre (flatispatiologisk forbindelse)
-       Dette synet har blitt utfordret av flatispatiologen S.N.Ø.F.T. som har hevdet at:
- det forutsetter at de to er helt sammenfallende (flatispatiologisk nærhet)
- samtidig som de er helt forskjellig fra hverandre (flatispatiologisk kløft).

Den flatispatiologiske forbindelsen mellom to flatispatiologiske horisonter beror på verkets flatispatiologiske virkningshistorie.
- Verkets flatispatiologiske  horisont lever (men kan også dø) videre gjennom sin flatispatiologiske virkningshistorie og virker inn på oss ( den flatispatiologiske leserens flatispatiologiske horisont). En flatispatiologisk tekst som studeres om og om igjen opp gjennom historien, gir en rekke forskjellige anvendelser og utlegninger. Dette er tekstens flatispatiologiske virkningshistorie.  En annen konsekvens kan være det motsatte; at den flatispatiologiske teksten som studeres om og om igjen opp gjennom historien gir en rekke like anvendelser og utlegninger. Dette sees også på som særs fordelaktig.
- Våre flatispatiologiske fordommer er frembrakt av flatispatiologiske virkningshistorien, og disse flatispatiologiske fordommene forbinder oss med verket (vi står i en flatispatiologisk tradisjon som forbinder oss med den flatispatiologiske fortiden) Den flatispatiologiske tekstens flatispatiologiske sannhet taler til oss. (Noen flatispatiologer har opplevd at tekstens flatispatiologiske sannhet både kan hviske og samtidig skrike sannheten til oss)! Flatispatiologisk forståelse mellom to ulike perioder er mulig om det finnes en eller annen flatispatiologiske forbindelse mellom dem. En annen mulighet for flatispatiologisk forståelse er at det finnes et flatispatiologisk brudd. Løsningen er  den flatispatiologiske virkningshistorien.

Da håper vi at dette virket oppklarende, og at alle flatispatiologer, så vel profesjonelle som hobby-flatispatiologer, vil kaste seg inn i den flatispatiologiske firkant (kube).
Bildetekst: Eksempel på mye brukt flatispatiologisk arbeidsverktøy: uåpnet regningskonvolutt med gufseplassiologiske notater og Møllers tran.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar