-Muntervitenskapelige analyser av Andeby-universet.

tirsdag 10. januar 2012

Tre små skitne fyrer (Three dirty little Ducks)

Denne tisidershistorien er tegnet og skrevet av Carl Barks i 1944. Tre små skitne fyrer ble først utgitt i WDC 43, og på norsk i Donald Duck & CO i nr. 16 1976.

Handling
Ole, Dole, Doffen og nabogutten Hjalmar danner en klubb hvor formålet er å aldri bade mer. Allerede på side 1 blir Hjalmar, hvis eneste ytring er "H- helt enig!", dratt over gjerdet av moren sin (som er en gris! Ganske ironisk) og inn i badekaret. Dette kommenteres på følgende måte av guttene: "Det var slutten på Hjalmar! Stakkars fyr! Han som var så vidunderlig møkkete også!"


Guttene konstanterer at de er de 3 siste i klubben "De tre skitne fyrene". Deres valgspråk er: "Alltid beredt til å redde skitten".
Samtidig har selvfølgelig Donald forberedt et deilig bad til guttene. Ja, kjære leser; du ser vel for deg den videre handlingen? Donald leter over guttene overalt, men de gjemmer seg på de finurligste steder: sittende i gardinene, i vinduet bak rullgardina, bak kjeler og fat, inne i grammofonen osv.
Hunden Bolivar er også med, og guttene bruker også hans omfangsrike pels som skjulested. Donald oppdager dette, og stempler Bolivar som en "forræder" og en som hjelper "fienden".

Viktige vendepunkt i historien:
1: Donald tror guttene har gjemt seg i vaskemaskinen (vi ser bare noen forskremte øyne som titter ut). Han stenger lokket på vaskemaskinen, og bukserer den opp trappen til 2. etasje og inn på badet. Der tømmer han innholdet opp i badekaret, men blir fra seg av sinne når han ser at det var Bolivar (!) som hadde gjemt seg i vaskemaskinen. Alt badevannet forsvinner, det trekkes inn i Bolivars pels som en svamp!
2: Guttene klatrer opp på loftet hvor det selvfølgelig er en ekstra luke som er rett over badekaret i etasjen under! Over denne luken setter de en kiste (som de genialt nok fjerner bunnen i). Deretter går de ned på badet, hvor de fester en håv til dusjhåndtaket. I mellomtiden finner Donald fotavtrykk på stigen som fører opp på loftet. Han kryper opp og får øye på kisten som han synes er mistenkelig. Han regner med at guttene har gjemt seg i den. Han mener at den beste måten å fange dem på er å hoppe opp i kista. Ja, dere skjønner vel hva som skjer? Donald faller gjennom luka og havner i håven som er festet til dusjhåndtaket over badekaret!!!!! Han kommer ikke løs, og trygler guttene om å skru av dusjen. De går med på det, mot at de slipper å bade. Donald kryper til korset og godtar dette.

Guttene feirer seieren med å løfte på hattene og trykke hverandres hender. Men: i det de skal slippe ut Bolivar, oppdager de at han er unormalt tykk! Han er jo søkkvåt etter det ufrivillige badet (se over).
I det Bolivar rister seg, blir guttene badet i boblesåpe med sjasminduft!
Dermed ender det med at de små skitne fyrene blir nyvaskede og fine.

Lider Ole, Dole og Doffen av ablutofobi???
Sjelden har vi, kjære leser, opplevd at noen har gjennomgått så mye trøbbel for å slippe å vaske seg. Vi blir nødt for å stille oss spørsmålet: Lider Ole, Dole og Doffen av ablutofobi? Ablutofobi (ablutophobia) er angst for å vaske seg eller bade. Mennesker (eller ender) med diagnosen ablutofobi har en gigantisk og herskende angst i forhold til å vaske seg. Grunnen til fobien for å vaske seg er normalt flersidet, men i mange tilfeller kan det skyldes alvorlige livserfaringer eller en innlært unnvikelsesreaksjon. En fobi for vasking er mulig å kurere med psykoterapi.
For å hjelpe Ole, Dole og Doffen med å kurere denne lidelsen, har G.U.F.F.E.N. gjort litt research. Vi har funnet fram til en nettside med spesialister i klinisk psykologi: http://www.pio.no/index.html Vi anbefaler at Donald snarest bestiller time til guttene, slik at de kan få bukt med dette traumet.

Lars Monsen - et dårlig forbilde for Ole, Dole og Doffen?
Den norske villmarkshelten Lars Monsen har gjennom flere TV- serier understreket hvor viktig det er å ikke vaske seg. Vi frykter at guttene har vært ivrige fans av hans serier, og har tatt hans råd helt bokstavlig. Hvis Ole, Dole og Doffen leser dette, kan vi opplyse dem om at Lars Monsen antakeligvis vasker seg flere ganger i uka når han er i sivilisasjonen. Hans råd om å frastå fra å vaske seg, gjelder bare under ekstreme ekspedisjoner som feks "Canada på tvers".
Likevel frykter vi at Ole, Dole og Doffen kan ha misforstått sitt store forbilde i forhold til kroppshygiene. Se bare hva han uttaler på "Lars Monsens villmarkstips" på NRKs nettsider:

"Det er sunt å være møkkete, særlig i kulda. Første bud er å unngå kroppsvask, inkludert hender og ansikt. Når du er skitten, har kroppen bygd opp et naturlig og sunt skitt- og fettlag, som beskytter godt mot de bitende minusgradene.
Foran lange turer i kalde omgivelser kutter jeg gjerne all kroppsvask minst ei uke før start, og holder meg langt unna såpe underveis. Jeg har gjentatte ganger gått i det samme undertøyet i 30–60 døgn uten å vaske meg. Greit nok, det blir en særegen aroma, men hvem bryr seg om det så lenge du holder deg varm!
Et gammelt kuldeknep er å smøre inn huden, særlig føtter og ansikt, med fet salve eller krem, eksempelvis dyrefett. Eskimoene har brukt selfett i tusenvis av år. Har du ikke annet, så bruk smøret eller sågar majonestuben! Vannfri vaselin i ansiktet, særlig på lepper og kinn, hindrer huden i å trekke seg sammen og sprekke." (Kilde: http://www.nrk.no/underholdning/4439748.html)
Dette får stå for Lars Monsens regning. G.U.F.F.E.N. har ingen erfaringer med feks. å gå i det samme undertøyet i 60 dager.... Det er likevel interessant å bite seg merke i at Lars Monsen nevner dyrefett som et godt virkemiddel. Som G.U.F.F.E.N.s lesere vil huske, brukte Tjillibut-indianerne hvalfett i håret. De holdt seg langt unna "stinkevann". Det er mye som tyder på at Lars Monsen, på sine turer i Canada, har møtt Tjillibutene og lært av dem. Et annet spørsmål som da reiser seg, er om Lars Monsen også har lært av tjillibuttene at det lønner seg å skifte undertøy ca. hver 60ende dag??
Har han lært av Tjilibuttene?

Bolivar - adferdsmessige skader etter tvangsbadingen?
Stakkars Bolivar. Denne fredelige, og litt enfoldige hunden får virkelig kjørt seg! Han blir beskyldt av sin eier, Donald, for å være en forræder. Han blir også innelåst i vaskemaskinen, tømt opp i badekaret og dratt ut igjen etter ørene. Donald kaller han "fillebikkje". Deretter blir han innelåst i kottet, for å ikke gjøre mer skade, ifølge Donald.
Man trenger ikke å være hundehvisker eller dyrepsykolog for å forstå at en slik behandling er traumatiserende. Mest sannsynlig vil nå Bolivar utvikle en rekke uheldige angstsymptomer og agressiv adferd.
Å behandle adferdsproblemer hos hunder vil kreve inngående kunnskap i blant annet etologi, læringsteori, psykologi, nevrofysiologi, veiledningspedagogikk og selvfølgelig god tid. G.U.F.F.E.N. tviler på at Donald innhar disse kunnskapene/egenskapene. Vi anbefaler derfor at Bolivar snarest plukkes opp av dyrebeskyttelsen og omplasseres i et trygt og stabilt hjem. Siden Bolivar bor i Calisota i USA, kan vi også tipse om en ekspert på feltet adferdsproblemer hos hund; nemlig den såkalte "hundehviskeren" Cesar Millan. Les mer om hans ferdigheter og behandlingstilbud i linken på slutten av denne artikkelen!
Vil Bolivar utvikle adferdsproblemer?

Relevante linker til denne historien:
Mer om ablutofobi
God Morgen Norge på TV2 om hunder med adferdsproblemer
Hundeterapeuten Cesar Millan
Lars Monsens villmarkstips


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar